Nábytok na mieru – má zmysel?

Nedávno som dostala viacero otázok na tému “atypický nábytok na mieru”. O tom, či sa to vôbec oplatí a či je to oveľa drahšie. Rozhodla som sa, že odpovede zosumarizujem do tohto článku. Na konci článku nájdete aj fotky s príkladmi realizácie nábytkov na mieru.


Má teda zmysel dať si navrhnúť a vyrobiť atypický nábytok?

Z môjho pohľadu áno. Ak chcete čo najlepšie a najefektívnejšie využiť priestor, v ktorom plánujete bývať. Alebo, ak vám nevyhovuje to, ako bývate teraz a cítite, že potrebujete zmenu.
Vtedy máte možnosť požiadať o pomoc odborníkov. Tí by vám mali poradiť a správne vás usmerniť.

Ten istý priestor si môžete zariadiť aj sériovo vyrábaným nábytkom. Ale ak chcete napríklad vyššiu posteľ, alebo neštandardný rozmer stola, najlepšie to vyriešite atypickými prvkami navrhnutými a vyrobenými na mieru.

U nás v ateliéri sa snažíme v prvom rade akýkoľvek interiér riešiť prakticky a funkčne. Je to pre nás priorita. Dbáme na ergonómiu. Tá vyžaduje použitie štandardizovaných, či normovaných rozmerov a prvkov. Netlačíme teda všetko nutne do atypov. Pri tvorení využívame kreativitu a tým ponúkame niečo naviac. Správnym použitím atypických prvkov vytvoríme pre vás originálny priestor. Pri navrhovaní nábytku na mieru prihliadame tiež na vaše želania a požiadavky. Atypický nábytok má veľký potenciál, ktorý sa snažíme využiť.

Je atypický nábytok na mieru vždy drahší?

Áno a treba s tým rátať. Akákoľvek tvorba a výroba nábytku na mieru je vždy drahšia ako sériová výroba. Je to, ako keď si dáte ušiť šaty. Krajčírka by mala naplniť vaše konkrétne potreby. Na akú príležitosť šaty potrebujete. A tiež vyzdvihnúť strihom, materiálom a farbami vašu osobnosť, či postavu. Musíte sa v nich cítiť pohodlne a príjemne.

Samozrejme máte aj možnosť kúpiť si šaty v obchode, kde ponúkajú stovky rovnakých kusov. Tu sa ale vytráca originalita a jedinečnosť. Aj takéto šaty však spĺňajú svoju funkciu. Podobne ako sériovo vyrábaný nábytok. Určité značky majú svoj štýl a overenú kvalitu. Rozpoznáte ich v interiéri ihneď. Má to tiež svoje výhody. Netreba sa im vyhýbať.

Pri našej tvorbe, sa snažíme naplniť vaše osobné potreby na bývanie. Vytvoriť pre vás útulný a zdravý priestor. Uľahčiť vám a členom vašej rodiny fungovanie v domácnosti. Poskytnúť vám želané pohodlie. Máme možnosť použiť pri tom sériovo vyrábané overené prvky. Alebo pre vás vymyslieť niečo originálne a teda atypické. “Ušiť” vám domov na mieru.

O koľko viac zaplatím za atyp?

To sa nedá vopred povedať. Záleží od toho, čo si vyžiada priestor a aké nároky budete mať vy ako klient. Či už na použité materiály, štýl alebo prvky. Atypický nábytok na mieru nemusí vždy znamenať zložitejšie a výrazne drahšie riešenie. Mal by však ponúknuť nie len krásny dizajn, ale aj praktické využitie. Rozmerovo atypický nábytok by vás mal tešiť a nebyť vám na ťarchu. Ani priestorovo a ani finančne.

My ponúkame klientom po vytvorení návrhu možnosti nacenenia výroby v rôznych alternatívnych prevedeniach. V rovnakom vzhľade a farebnom prevedení sa dajú použiť materiály rôznych kvalít a cenových kategórií. Ak niečo vychádza finančne viac, ako sme predpokladali, hľadáme riešenie. Prepracujeme, zjednodušíme, alebo zmeníme materiály.

Oplatí sa mi teda investovať do atypu?

Atypického nábytku sa netreba vôbec báť. Prvky ktoré navrhneme, vždy musíme premyslieť aj technicky. Jednoducho povedané, nechceme ponúkať iba pekný dizajn. Chceme, aby sa všetko dalo aj vyrobiť za rozumnú cenu a v adekvátnej kvalite. Ak vytvoríme originálny prvok, nesmie narúšať celok priestoru a jeho funkciu. Musí byť pridanou hodnotou. Niekedy si priestor vyžaduje viac atypických prvkov, inokedy menej. Vždy je pri tom zásadná pre nás komunikácia nie len medzi nami a klientom, ale aj medzi nami a stolármi, ktorí budú nábytok vyrábať.

Môžem naraziť na nejaké problémy s nábytkom na mieru?

Tak ako krajčírka potrebuje na šatách občas niečo ešte došpendliť, zúžiť, či zašiť, aby bol výsledok dokonalý, tak aj stolári často potrebujú pri montáži nábytku na mieru niečo dorezať, zapíliť, zašmirgľovať, či zatrieť. Je to tvorivý proces. Dôležitý je konečný výsledok. A ochota chcieť veci doriešiť k spokojnosti. Skúsenosti sú pri tomto procese neoceniteľné. Navrhnuté prvky a postupy konzultujeme s výrobou. Každá zákazka nás niečo naučí. A rovnako aj stolárov.

Pri šití na mieru, musíte dôverovať krajčírke. Pri návrhu dizajnérovi. A pri realizovaní nábytku na mieru zase stolárovi. 

Investícia do bývania sa vráti v rôznych podobách. Kvalitný nábytok vám vydrží roky a z vášho interiéru budete mať príjemný pocit. Navyše, vaša domácnosť bude nielen lepšie fungovať, ale oceníte aj väčšie pohodlie, ktoré vyvolá pokojnejšiu rodinnú atmosféru. To vyzdvihne jedinečnosť a originalitu vášho domova.

Príklady, ako sme riešili nábytok na mieru

Pre lepšiu predstavu nižšie vyberám niekoľko príkladov z realizácií nábytku na mieru. Niektoré sme riešili s našimi stolármi. Iné si zase dali klienti vyrobiť u svojich stolárov.


Príklad č.1

Táto obývačková zostava vypĺňa celý priestor medzi krbom a stenou. Pôsobí to ucelene a vytvára zaujímavú kompozíciu. Požiadavkou bolo získať veľa úložného priestoru a to sme docielili. Foto nám zaslala spokojná zákazníčka z Belgicka. Dali si tam vyrobiť nábytok podľa našich podkladov k návrhu. Kompletný návrh interiéru nájdete tu: 145 Rodinný dom, BELGICKO >>

atypicky-nabytok-na-mieru-03jpg


Príklad č.2

Sériovo vyrábaný nábytok by sa len ťažko dal použiť v podkrovných priestoroch. A ak aj, tak by nepôsobil tak ucelene. V takýchto prípadoch je ideálne navrhnúť a vyrobiť nábytok na mieru. Túto fotku nám poskytla spokojná zákazníčka. Nábytok na mieru podľa nášho návrhu a podkladov jej vyrobili stolári, ktorých mala ona overených. Kompletný návrh interiéru nájdete tu: 151 Byt, Trenčín >>

atypicky-nabytok-na-mieru-02jpg


Príklad č.3

Tento kútik v detskej izbe je vhodným príkladom nábytku na mieru. Vzniklo tu zaujímavé sedenie v okne. Nábytok je prispôsobený rozmerom okna. Nafotili sme si dokumentačne pri našej koordinácii realizácie v spolupráci so stolármi. Kompletný návrh interiéru nájdete tu: 464 Rodinný dom, Trenčín >>

atypicky-nabytok-na-mieru-06jpg


Príklad č.4

Skriňová zostava využíva priestor po celej šírke izby. Predné dvierka vytvárajú zaujímavú kompozíciu. Úložné priestory sú zároveň funkčné a prehľadné. Nafotili sme si dokumentačne pri koordinácii realizácie. Návrh interiéru nájdete tu: 464 Rodinný dom, Trenčín >>


atypicky-nabytok-na-mieru-05jpg


Príklad č.5

Ďalšiu fotku som nafotila počas realizácie interiéru, kde sme riešili okrem návrhu aj kompletnú koordináciu. Táto atypická TV zostava vytvorila originálnu kompozíciu. Návrh interiéru nájdete tu: 464 Rodinný dom, Trenčín >>

atypicky-nabytok-na-mieru-04jpg


Príklad č.6

Fotku nižšie nafotili stolári priamo po montáži. Predsieňová zostava využíva priestor po celej šírke steny. Je to takto praktické a ucelené riešenie. Solitérnymi prvkami by sme takýto efekt ťažko dosiahli.

atypicky-nabytok-na-mieru-01jpg


Dúfam, že vám článok pomohol. Ak budete mať akékoľvek otázky ohľadne interiéru, pokojne sa ozvite priamo cez odkaz. Email a telefón nájdete na našom webe tu: KONTAKT >>